Ecco rejtélye

Hallgattam ma egy ilyen vaporwave zenét: vcr-classique - ecco transmission és feltűnt, hogy ebben a műfajban gyakran előfordul az „ecco” szó. Miért van ez? Utána kellett néznem, mert ez nyilván nem lehet véletlen.

ecco transmission

Első szint: Eccojams

Chuck Person's Eccojams Vol. 1

Megvan, hogy a vaporwave műfaj egyik előfutára a Chuck Person's Eccojams Vol. 1 című album 2010-ből. Ez egy experimentális, elvont kiadvány, ami egy SEGA-játék futurisztikus mélyvízi esztétikáját keveri a plunderphonics műfaj sample-ezésével és önismétlésével, egy jellegzetes zenei kollázst eredményezve. Nagyon fura anyag, valahol a hibás magnóról játszott retro dallamok és a bekábult videojáték-zene világai között lebeg – egy külön mikroműfaj, a eccojamz első képviselőjeként, illetve proto-vaporwave-ként is emlegetik. Jóformán hallgathatatlan. Én pedig határozottan szeretem az ilyen furcsaságokat. Az a faszi csinálta, aki az Oneohtrix Point Never mögött van, aka. Daniel Lopatin. Mi ihlette ezt a borult elmét?

Második szint: Ecco a delfin

Ecco the Dolphin

Van ez a szegás videojáték, Ecco the Dolphin, ami nagy szenzáció volt a 90-es években. Egy delfin vagy, Ecco a neved, úszkálsz az óceánban és csinálsz dolgokat – többnyire kincseket keresel és földönkívüliekkel harcolsz. Korszakalkotó dizájn a SEGA kalandjátékok terén. Szóval az Eccojams albumot/stílust ez a játék ihlette, a vaporwave későbbi képviselői pedig erre utalnak tiszteletből, paródia gyanánt, hommage-ként, vagy ahogy épp akarnak? Igen, már tisztul a kép. Azonban mélyebb a dolog, mint elsőnek tűnik.

Harmadik szint: Változó állapotok

Miért pont Ecco a delfin neve? Talán azért, mert a delfinek echolokációval tájékozódnak és az „echo” szót picit másképp írva a játék készítői könnyen kimondható, megjegyezhető nevet adhattak főhősüknek. Ennél azonban sokkal mélyebb és sötétebb titkokat rejt a név története.

Altered States

Van egy nagyon háborodott drogos sci-fi horror 1980-ból, a címe Altered States. Egyik kedvenc filmem. A magyar címe Változó állapotok, ami jó szar fordítás, de ezen nem kell meglepődni. A főszereplő különféle kábítószerekkel és ingermegvonásos kabinnal kísérletezve próbál ősi titkokat felfedezni, borzalmas eredményekkel. Nem lövöm le a sztorit, aki olvassa ezt a szöveget az nézze meg a filmet! Azt viszont elárulom, hogy a filmet igaz történet ihlette.

Negyedik szint: Dr. Lilly és a ketaminos hallucinogén zoofil hippi búvárkaland

Ajjaj, na hol is kezdjük? John C. Lilly egy beteg fasz volt. A múlt évszázad new age és hippi ellenkultúrájának ismert, ám megosztó személyiségeként élt. Tudósként a fajok közti kommunikációt kutatta, pontosabban az emberek és delfinek közti „beszéd” lehetőségét. Számos könyvet publikált, melyben a delfinekkel kapcsolatos kutatásairól, illetve kábítószeres élményeiről írt. Rendszeres LSD fogyasztó és lebegőtartály-használó volt. A bélyeget gyakran tartályban fogyasztotta, egybekötve az LSD-élményt az ingermegvonással, illetve delfinek társaságában is haluzott, melyet írásaiban dokumentált. Az ő személye ihlette az Altered States című könyvet, melyből később film készült (lásd fent).

John C. Lilly

Dr. Lilly eddig full faszagyereknek tűnik, nem? Nos, ez nemsokára megváltozik. A 60-as években átépített egy házat: elárasztotta vízzel, gyakorlatilag medencévé alakítva azt, és Margaret Howe Lovatt nevű asszisztensével megpróbálták gyakorlatba helyezni fajok közti kommunikációs elméleteit. Szokatlan, ma már állatkínzásnak minősíthető módszerekkel próbáltak emberi beszédre bírni egy palackorrú delfint, sikertelenül. A kísérletek során Margaret minden nap folyamatosan együtt volt Peterrel, a delfinnel, aki a serdülőkorhoz közeledve egyre több érdeklődést mutatott szexuális tevékenységek iránt. A medence-házba költöztetett két nőstény delfin nem csökkentette Peter ingerlékenységét és kanosságát, így más megoldást kellett keresni. Nem fogom tovább kerülgetni a témát: a nő kúrt a delfinnel. Megtette. Megtörtént a bestialitás: a delfin nemi kielégítése. Bár a leírások alapján ez a delfin számára élvezetesebb volt, mint Margaret számára, a körülményeket figyelembe véve is rendkívül bizarr a helyzet. Később, Dr. Lilly megpróbálta LSD-vel injektálni a delfineket, figyelve a reakciójukat. Az eredmények nem voltak kedvezőek, a delfinházas kísérletnek pedig anyagi támogatás híján hamarosan véget vetettek. Peter, a kísérleti alany, pedig öngyilkos lett: a delfinek nem lélegeznek automatikusan, mint az emberek, ezért az egyre keservesebb körülmények miatt egyszerűen abbahagyta a légzést és megfulladt.

Margaret Howe Lovatt

A sztori azonban tovább torzul. Drógás delfin doktorunk a 70-es években komoly migrénekre panaszkodott, melyekre kiváló gyógymódot talált: ketamin. Rendszeres fogyasztóvá vált, csúcsformájában már napi szinten használta intravénásan. Ez, egybekötve a lebegőtartályos ingermegvonás-kísérletekkel, már komoly hallucinációkat okozott, melyek során kozmikus entitásokkal kommunikált. Az entitások egy kollektív részét elnevezte E.C.C.O.-nak (Earth Coincidence Control Office – Földi Egybeesés Irányító Iroda), mely a kozmikus hatalmaknak csupán egy részét képviseli, a galaktikus ranglétrának úgymond legalján, a hozzánk legközelebb lévő szektorában tevékenykedve. Véleménye szerint az entitások mindenhatók, de nem zárkóznak el különféle furfangoktól. Egy alkalommal, mikor Dr. Lilly túltolta a K-vitamint (viccen kívül így nevezte kedvenc kábóját), hallucinációi során arról győződött meg, hogy az E.C.C.O. tagjai eltávolították a péniszét és a kezébe adták. Felesége később megnyugtatta, hogy mégsem történt ilyen csonkítás. Ez csupán a 150 milligramm ketamin által előidézett disszociatív képzelgések szüleménye volt (ami az Erowid szerint nagyon komoly dózis).

Flotation tank

Mit lehet még mondani erről? Azt hiszem elég sok mindent, de a történetünk fő szála itt ér véget. Haladjunk most visszafelé és bogozzuk ki ezt a sok agyfosást.

Konklúzió

Kezdjük időrendi sorrendben. A ketamin imádó, bélyeg zabáló delfintudós, Dr. John C. Lilly ihlette az Altered States című könyvet (1978) és filmet (1980) lebegőtartályos terror-trip agyrémeivel. Később, közvetett módon az Ecco the Dolphin játékra (1992) is hatással volt: bár a játék főhősét nem a kozmikus entitások kollektívájáról nevezték el, az egészben az a szép, mégis értelmezhető egy burkolt utalásként. Ed Annunziata, a játék fejlesztője bevallottan olvasta a doktor műveit, szóval nem kizárt, hogy többrétű a név eredete. Daniel Lopatin talán mindebből merített, mikor megalkotta a Chuck Person's Eccojams Vol. 1 zenei albumot (2010). A „Vol. 2” azóta se jelent meg, de egy egész zenei és vizuális műfajt inspirált a szétdarabolt, belassított, újrakevert, és esztétikailag négyzetre emelt retro furcsaság. Ezt az experimentális stílust és a hozzá társított retrofuturisztikus képi világot a 2010-es évek első felében elnevezték vaporwave-nek. Egy újabb abszurd internetes mémként indult, de azóta legitim műfajjá nőtte ki magát, további alműfajokat inspirálva (eccojams, mallsoft, vaportrap, hardvapour, és még sok egyéb). A stílus talán legismertebb képviselője, a Macintosh Plus szintén utalt az Ecco névre az ECCOと悪寒ダイビング című számban (2011), ez pedig azóta hagyománnyá vált.

Macintosh Plus - Floral Shoppe

Ezzel el is jutottunk a jelen pillanatig. Az egész vaporwave jelenség alapvetően önreflexív, így rengeteg utalással és „inside joke”-kal találkozhat az ember – némelyik burkolt, némelyik kevésbé. A képi világ számomra valóban nagyon nosztalgikus, a 90-es évek ormótlan bézs számítógépeinek hangulatát idézi, melyek sok kellemes élményt szereztek nekem régen. Egyesek szerint néha olyan kor felé érzett nosztalgiát is kelt ez a zene, melyben a hallgató még nem is élt – vagy akár egy olyan kor iránt, mely sosem létezett, csupán a mára már elavult, de nemrég csúcsmodern médiaeszközök révén létrehozott kezdetleges alkotások maradványaiból és homályos emlékeinkből összetákolt fantáziavilág szellemképei.

Talán azért olyan nosztalgikus a vaporwave zene, mert a kor amire reflektál az utolsó olyan időszak volt, amikor a világ többsége még reménnyel és csodálattal tekintett a számítástechnikára. Az ezredforduló előtt még újdonság volt a számítógépek világa, egy csodákkal teli játszótér, ami idegen a kívülállók számára, de lehetőségek végtelen tárháza a kitartóan érdeklődők előtt. Nem volt még kíméletlenül kiaknázva az internet. Nem süllyedt még cinizmusba és közönybe az emberek többsége, beletörődve a megfigyelésbe, önkénytelen adatbányászatba, reklámok pofátlan traktálásába – vagy rosszabb esetben paranoiába, tovább terjesztve a közösségi hálók belterjes köreiben az őrültnél őrültebb összeesküvés-elméleteket és rémhíreket. Egyszerűbb világ volt. Ez persze csak az én értelmezésem. Egy dolog viszont biztos: ne baszd meg a delfint!!!

További források:

Eccojams Vol. 1 Was the Blueprint for Vaporwave https://www.talkhouse.com/eccojams-vol-1-was-the-blueprint-for-vaporwave/

Genre As Method: The Vaporwave Family Tree, From Eccojams to Hardvapour https://daily.bandcamp.com/lists/vaporwave-genres-list

John C. Lilly: The Mad Scientist Who Gave LSD to Dolphins https://medium.com/predict/john-c-lilly-the-mad-scientist-who-gave-lsd-to-dolphins-e2b7e41e3d6f

Teaching a dolphin to speak English - The Girl Who Talked to Dolphins: Preview - BBC Four https://www.youtube.com/watch?v=uNhR-16r5lM

The Dolphin House https://www.youtube.com/watch?v=UziFw-jQSks

The dolphin who loved me: the Nasa-funded project that went wrong https://www.theguardian.com/environment/2014/jun/08/the-dolphin-who-loved-me

The Ketamine Secrets of ‘Ecco the Dolphin’ https://www.vice.com/en/article/exmjpz/the-ketamine-secrets-of-segas-ecco-the-dolphin-347

The Vaporwave Subgenres Video https://www.youtube.com/watch?v=W-dK2naYOiE

Vaporwave — Down the Rabbit Hole https://www.youtube.com/watch?v=w_T1nkER3vA

2021 február